Ce inseamna Web Design ?

Web design inseamna abilitatea de a creea site-uri online pentru persoane, organizatii si business-uri online. In lumea nostra, adica in secolul 21, tot mai multi oameni folosesc internetul, si de aceea este nevoie de web design. Dar ce inseamna web design, si ce anume face un web designer ? Vom folosi acest articol sa raspundem la unele dintre cele mai importante intrebari cand vine vorba de crearea de site-uri si de web design in general. In primul rand un web designer aplica pricipiile design-ului pentru planificarea si creearea de site-uri web.

web design

Ce este un site web ?

Un site web, de obicei este un domeniu pe internet (eg: google.ro) care serveste informatie utilizatorilor care aceseaza acel site. Si un site web se construieste de un web designer , o firma de web design. Sau chiar un grup mai mare cand vine vorba de site-uri de ecommerce sau complexe. In constructia unui site web se iau in considerare: arhitectura, structura , navigatia utilizatorului, culorile, layout-ul. De asemenea trebuie sa se aiba in vedere obtinerea unui design responsive. Aceasta inseamna ca site-ul va arata foarte bine pe dispozitivele mobile. Astfel incat fiecare persoana care foloseste telefonul mobil sa poata vizualiza site-ul in mod corect.

Cine creeaza un site web ?

Asa cum am spus si mai sus, cand vine vorba de crearea unui site web profesional, vom avea nevoie de o persoana sau mai multe. De obicei acea persoana se numeste web designer. Dar poate purta numele si de programator web. Dar cum lucrurile sunt foarte complexe in anul 2023-2024 cu siguranta vom avea nevoie de o firma de web design. Pentru ca nu-i asa, lucrurile sunt facute mai bine de o echipa decat de o singura persoana.

Acest grup de persoane sau firme, incepe a crea pagina web de la un design photoshop, sau de la o schita. Designerul grafic (graphic designer) realizeaza design-ul siteului cu anumite tool-uri: adobe photoshop, XD, Figma. Si cand designul este gata, intra in scena programatorul web, care pune totul in cod html si css. Cateodata foloseste si javascript. Dar pentru mai multe detalii despre cum functioneaza un site web, si cum se creeaza un site web, cititi mai jos. Acest mod de creare website, se mai numeste si webdesigning.

Cum se creeaza un site web ?

Un site web se poate creea in multe feluri. Daca este vorba de un site de prezentare, sau un site web static, atunci vom avea nevoie doar de cod html si css. Practic pentru a modifica acel website, trebuie sa modificam textul din fisierele html. Dar pentru site-uri mai complexe cum ar fi magazin virtual, sau ecommerce, sau marketplace, avem nevoie de un site dinamic. Aceste site-uri dinamice au la baza si baze de date. De obicei pentru aceste site-uri folosim CMS-uri cum ar fi wordpress, magento, laravel (framework). Aceste site-uri sunt mai complexe si necesita un spatiu de gazduire mai complex care include PHP si mysql.

Cum se face un website design ?

Daca lucram cu site-uri wordpress atunci designul va fi dat de o tema, si nu vom avea probleme in a creea o pagina sau un nou design. De asemenea cand vine vorba de cum sa imi fac un site, trebuie sa avem in vedere si partea de seo. Cand construim site-ul, vom folosi tag-uri html specifice, dar mai ales cuvinte cheie dupa care site-ul nostru va fi indexat. Gasiti un articol aici, daca vreti sa aflati mai multe despre SEO.

Ce face un web designer ?

Un web designer in general construieste site-uri web, si transforma un design photoshop sau figma in cod html pentru a fi pus pe un site web. Un web designer trebuie sa fie familiar cu codul html/css si javascript dar uneori este nevoie si de cod dinamic cum ar fi php.

Cauti o firma de Web Design ?
Avem rezultate verificabile!
Contacteaza-ne!

Daca vrei sa afli un pret creare website, nu ezita sa ne contactezi. Ca si exemplu de website facut custom, avem aici o clona pentru site-ul thumbtack, pe care noi o construim pentru clientii nostri.